MODAL PERNIAGAAN KECIL-KECILAN - GERAI BURGER
Model
- Model adalah satu pelan atau gambarajah yang digunakan untuk membuat atau menerangkan sesuatu.
Model
Perniagaan
- Sebuah firma adalah rancngan atau gambarajah bagaimana ia bersaing, menggunakan sumber-sumber, struktur hubungan itu, antaramuka dengan pelanggan dan mewujudkan nilai untuk mengekalkan dirinya atas dasar keuntungan ia menjana.
- Istilah “model perniagaan” digunakan untuk membuat atau menerangkan sesuatu
1-
Modal
Modal untuk memulakan perniagaan burger biasanya di bawah RM1000. Dengan seribu ringgit, kita boleh dapat peralatan buger, menu, dah stok awal.Konsep untuk modal RM1 ribu bertemakan pasar malam. Pakai khemah atau payuung dan meja lipat. Bagi yang inginkan kesempurnaan untuk memulakan perniagaan buger, modal yang layak diperuntukan ialah RM5 ribu. Dengan modal RM5 ribu, kita boleh membeli stall stainless steal, freezer, genarator, menu, peralatan buger dan stok awal.
Modal untuk memulakan perniagaan burger biasanya di bawah RM1000. Dengan seribu ringgit, kita boleh dapat peralatan buger, menu, dah stok awal.Konsep untuk modal RM1 ribu bertemakan pasar malam. Pakai khemah atau payuung dan meja lipat. Bagi yang inginkan kesempurnaan untuk memulakan perniagaan buger, modal yang layak diperuntukan ialah RM5 ribu. Dengan modal RM5 ribu, kita boleh membeli stall stainless steal, freezer, genarator, menu, peralatan buger dan stok awal.
2-
Lokasi
Lokasi adalah penentu untuk sesuatu perniagaan burger itu akan maju atau tidak. Pemilihan lokasi adalah amat penting dan mestilah berdasarkan laluan yang strategik. Contohnya di kawasan taman, 7-Eleven, jalan masuk dan lain-lain lagi.
Lokasi adalah penentu untuk sesuatu perniagaan burger itu akan maju atau tidak. Pemilihan lokasi adalah amat penting dan mestilah berdasarkan laluan yang strategik. Contohnya di kawasan taman, 7-Eleven, jalan masuk dan lain-lain lagi.
3-
Menu dan Harga
Harga adalah faktor utama untuk menarik hati pelanggan datang membeli burger. Menu yang attractive dan kreatif akan memberi lebih kefahaman kepada pelanggan kita. Biasanya, kita mesti membuat perbandingan harga dengan peniaga burger yang lain sebelum kita memulakan perniagaan burger. Pemilihan competitors untuk membuat perbandingan harga biasanya lebih dari 5 peniaga burger. Selain dari tu, harga biasa yang selalu peniaga burger gunakan ialah harga genap seperti RM 2.40, RM 2.60 atau RM3.00.
Harga adalah faktor utama untuk menarik hati pelanggan datang membeli burger. Menu yang attractive dan kreatif akan memberi lebih kefahaman kepada pelanggan kita. Biasanya, kita mesti membuat perbandingan harga dengan peniaga burger yang lain sebelum kita memulakan perniagaan burger. Pemilihan competitors untuk membuat perbandingan harga biasanya lebih dari 5 peniaga burger. Selain dari tu, harga biasa yang selalu peniaga burger gunakan ialah harga genap seperti RM 2.40, RM 2.60 atau RM3.00.
4-
Pembekal
Salah satu faktor yang penting untuk memulakan perniagaan burger ialah senarai pembekal atau pengedar yang berhampiran dengan kita. Pengedar barangan burger adalah amat terhad di sesetengah kawasan khasnya di luar bandar. Biasanya roti burger yang paling susah untuk diperolehi semasa menjalankan perniagaan burger.
Salah satu faktor yang penting untuk memulakan perniagaan burger ialah senarai pembekal atau pengedar yang berhampiran dengan kita. Pengedar barangan burger adalah amat terhad di sesetengah kawasan khasnya di luar bandar. Biasanya roti burger yang paling susah untuk diperolehi semasa menjalankan perniagaan burger.
5-
Peralatan
Peralatan yang digunakan mesti bersesuaian dengan modal yang ingin kita laburkan.Senarai peralatan peniaga burger yang selalu digunakan:
- Griddle (kuali leper)
Peralatan yang digunakan mesti bersesuaian dengan modal yang ingin kita laburkan.Senarai peralatan peniaga burger yang selalu digunakan:
- Griddle (kuali leper)
- dapur
- tray
- botol
sos
-
scrapper
-
smasher
- tab
atau balang mayonis
- tab
atau balang majerin
- lampu
kalimantang
- frame
- pisau
-
chopping board
-
gutter
- bekas
untuk sayur.
0 comments:
Post a Comment